close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

Bleskovky

15. března 2007 v 20:19 | Benik |  Bleskovky!
Wow!!!! A máme tady bleskovku!!!!! Odpovědi mi pište do komentářů!!!
1. Kdo je Ewa Farná? a) holka b) kluk c) to sem nikdy neslyšeĺa d) neexistující bytost
2. Co se vyrábí v Jablonci nad Nisou? a) auta b) tenisové rakety c) bižuterie d) elektrika
3. Nový singl zpěvačka Lady Sovereign? a) All good things b) Jump c) Nobody knows d) Love me or hate me
4. Kdo zpíval s Eminemem písničku Smack that? a) 50 cent b) Akon c) Gypsi.cz d) Snoop Dog
5. Partner Barbie? :-) a) Ben b) Sen c) Ken d) Den
6. Jak se jmenuje singl Pink: Stupid... a) Girls b) Boys c) Girl d) Boy
7. Rihana je z...? a) Karibik b)Kanada c) Velká Británie d) USA
8. Dřív se Křehké vztahy jmenovaly? a) Rodinné prstýnky b) Žhavé pouta c) Rodinná pouta d) Naše pouta
9. Kdo vyhrál 1. VyVolení?? a) Wendy b)Vladko c) Petr Zvěřina d) Emil
10. Vypadl jako první v SuperStar 3? a) Barbora Zemanová b) Tereza Najdekrová c) Soňa Pavelková d) Karolína Pavlíková
Díky za Vaše odpovědi!!!!! Papa benik (evík) :-)))
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Baskeťačka 14 Baskeťačka 14 | Web | 15. března 2007 v 20:53 | Reagovat

a

c

a??

b

c

a

d??

c

b

d

gdyžtak mi písni na blog díky..

2 šejla šejla | Web | 17. března 2007 v 15:15 | Reagovat

1.a

2.b

3.d

4.d

5.c

6.a

7.d

8.a

9.b

10.d

asi to bude vše blbě ale co tak jsem si zatipovala jo beniku na mým blogu jsou 2.blěskovky v 1 jseš ale v té 2.bych byla ráda kdybys tam byla je to v rubrice soutěže 2.bleskovka díky ahoj tvoje šejla

3 Benik Benik | Web | 25. března 2007 v 16:27 | Reagovat

Do této bleskovky už nehlasujte

---------------KONEC-------------------

4 lucka lucka | 26. března 2007 v 15:36 | Reagovat

1.c

2.b

3.d

4.d

5.c

6.a

7.d

8.a

9.b

10.d

5 dom didd didd líček me to you ček dom didd didd líček me to you ček | E-mail | 11. října 2008 v 9:45 | Reagovat

nevim nevim nevim a chci už někoho vošukat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama